سید محمد خاتمی:باید به نجات ملی و نجات جمهوری اسلامی که حاصل انقلاب ماست بیاندیشیم

ساخت وبلاگ
جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از فراکسیون امید و مستقلین یکشنبه 13 اسفند 96 با سیدمحمد خاتمی دیدار و گفت وگو کردند.


سیدمحمد خاتمی در این دیدار پس از شنیدن نظرات و انتقادهای نمایندگان حاضر، با بیان اینکه شما عصاره فضائل ملت هستید و نقشی که مجلس در یک نظام مردم سالار دارد، نقش بی بدیلی است اظهار کرد: نکته ای گفته شد مبنی بر اینکه مردم در کف خیابان، شعار عبور از روحانی سر دادند اما اگر کمی گسترده تر نگاه کنیم آنها که آمدند، گذر از جمهوری اسلامی را مطرح کردند و ضدانقلاب کاملا از این مسأله سوءاستفاده کرد و اینچنین وانمود و تبلیغ کردند که که جامعه از نظام جمهوری اسلامی مأیوس شده است.
وی گفت: ما با مشکلات بزرگی در عرصه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و بین المللی رو به رو هستیم اما معتقد نیستم که کار این نظام تمام است و معتقد نیستم که با این موج ها کار اصولگراها و اصلاح طلبان هم تمام آینده خوبی نخواهیم داشت.

خاتمی با تأکید بر وجود انواع مشکلات در جامعه بیان کرد: توقعی که از مجلس می رود این است که ورای مسائل جناحی به موضوعات اساسی جامعه بپردازد.
وی با بیان اینکه یک واقعیتی وجود دارد که دشمن هم به آن دامن می زند افزود: در جریان اعتراضات اخیر نوعی اشتراک در سخن و موضع در میان جناحهای مختلف ایجاد شد؛ به غیر از یک جریانی که نه اصلاح طلب و نه اصول‌گراست و امکانات دارند و مسوولیت ندارند و حرف خود را می زنند. با این دسته کاری نداریم اما در سطح دلسوزان، نوعی نزدیکی دیدگاه و لااقل توجه به مسائل اصلی پیدا شده است و آن این که مشکل وجود دارد. مردم مطالبات دارند و باید به آن مطالبات توجه کرد و در صدد حل مشکلات با همکاری همه برآمد.
خاتمی گفت: واقعیتی در مملکت ما وجود دارد که باید چراهای آن را پیدا کرد. ما به چراها توجه نمی کنیم بنابراین چون علت مسائل را نمی دانیم، مسأله را درست نمی شناسیم و چون مسأله را درست نمی شناسیم، به راه حل درست هم دست نمی یابیم.
وی اظهار کرد: مسأله فراتر از اصلاح طلبی و اصولگرایی، مسأله ملی است. باید به نجات ملی و نجات جمهوری اسلامی که حاصل انقلاب ماست بیاندیشیم.


خاتمی با بیان اینکه یک نوع نارضایتی عمیق در کشور ما وجود دارد گفت: جوان، نخبگان، روشنفکران، اندیشمندان، متخصصان، کارگران، زنان همگی ناراضی هستند؛ بخش قابل توجهی از روحانیت سنتی و اصیل و همچنین اقوام ناراضی اند و یک نارضایتی عمومی در جامعه وجود دارد که اتفاقا همین نقطه ای می شود که ضدانقلاب از آن سوءاستفاده می کند اما ممکن است احساس این نارضایتی بیش از واقعیت باشد و واقعیت اینقدر بد نباشد که مردم احساس می کنند ولی وجود این نارضایتی مشکل آفرین است.
وی اظهار کرد: این نارضایتی لحظه به لحظه، اتحاد جامعه را می گسلد یعنی همه دشمن یکدیگر تلقی می شوند. در جامعه دایره خودی و غیر خودی ایجاد کرده ایم و لحظه به لحظه دایره خودی را تنگ کردیم. این امر اعتماد میان حاکمیت و جامعه را کاهش می دهد و این عامل بزرگی برای به هم خوردن امنیت ملی و سقوط جامعه ماست.

خاتمی با تأکید بر اینکه مهم این است که ما چرایی موضوع را پیدا کنیم افزود: اینکه گفته می شود ما در عدالت ناکام بودیم حرف درستی است یعنی هم واقعا عدالت محقق نشده و هم بی عدالتی در جامعه احساس می شود با این توجه که اگر ما عدالت را فقط عدالت اقتصادی ندانیم و راه حل مسأله بی عدالتی را فقط اقتصاد صدقه ای ندانیم، آن وقت می شود راه کارها را برای حل مشکل پیدا کرد. به هرحال جوانان ما، زنان و اقوام و کارگران و طبقه متوسط و بخصوص پایین جامعه عدالت را احساس نمی کنند؟
وی با طرح این پرسش که علت این بی عدالتی چیست؟ بیان کرد: علت مشکلاتی که داریم چیست و آیا زمان هایی بوده است که برای حل مشکلات جامعه حرکت کرده باشیم و آیا آن حرکتها مورد تایید بوده است؟
خاتمی با تأکید بر اینکه این مملکت ظرفیت های فوق العاده ای دارد که در حال ضایع شدن است گفت: شما اگر بخواهید در جامعه تان عدالت داشته باشید، مگر می توانید بدون امکانات عدالت برقرار کنید؟ جامعه ای که روز به روز تولید آن سقوط می کند و درآمد سرانه اش کاهش می یابد و ارزش پول ملی کاهش می یابد و درهای توسعه به رویش بسته می شود؛ این جامعه چگونه می تواند عدالت ایجاد کند؟ اگر هم عدالتی باشد توزیع فقر از یک‌سو و از سوی دیگر ثروتهای بادآورده یک اقلیت کوچک و بدتر از همه گسترش فساد.
وی ادامه داد: اگر می گوییم عدالت نیست که نیست چه ناکامی هایی داشتیم در ایجاد امکانات و توزیع عادلانه امکانات؟ توزیع عادلانه امکانات این نیست که دست در جیب افراد کنیم و به طور یکبار مصرف هزینه ای بپردازیم و تولید بخوابد و چند سال بعد هم گرفتار شویم.
خاتمی با یادآوری برنامه چهارم در دولت خود گفت: با دقیق ترین برآوردها بنا بود بعد از ۵ سال یارانه ها کاملا هدفمند شود و قرار بود یارانه ها در بودجه دولت نیاید و دو مصرف عمده داشت؛ یکی جبران مشکلی که برای طبقات محروم تر ایجاد می شد و یکی هم برای بهبود حامل‌های انرژی. این کار تجربه شده بود و ما رشد بالای ۷ درصدی تجربه کرده بودیم و رشد بالای ۱۴ درصد صنایع و ۱۱ درصدی کشاورزی را تجربه کردیم؛ در کنار آن وزارت رفاه تشکیل شد و عدالت مورد توجه بود. اگر روند درستی ایجاد شده است می بایست همان دنبال شود و مورد تأیید قرار گیرد.
وی با پذیرش وارد بودن نقد به دولت بیان کرد: معتقدم این فضا، فضای مناسبی نیست و دولت ما قطعا اشکالاتی دارد اما شورای نگهان و قوه قضاییه و نهادهای امنیتی و نظامی هم اشکالاتی دارند و همه اینها باید با هم دیده شود.
خاتمی در موضوع گفت وگوی ملی بیان کرد: باید نقاط مشترکی پیدا شود که گفت وگو کلید بخورد. جریان‌هایی که مورد اعتراض و تعرض‌اند باید اشکالات خود را ببینند و بپذیرند. حاکمیت هم باید بپذیرد که رویکردها و عملکردهای اشتباه داشته است.
وی با تأکید بر لزوم اصلاح جهت های موجود بیان کرد: چرا باید بخش بزرگی از جامعه نخبه ما مأیوس شوند و بروند؟ آیا انسجام ملی ما کاهش یافته؟ آیا اعتماد ما به دولت بیشتر شده یا کمتر؟ چه رویکردهایی وجود داشته که این مسائل را پیش آورده است؟
خاتمی گفت: اگر ما به یک وحدت و گفتمان ملی برسیم باید بتوانیم چراها را درک کنیم و در وهله اول خود مشکل را درست شناسایی کنیم.
وی با انتقاد از تنگ شدن روز به روز دایره خودی گفت: تاجایی این دایره تنگ می شود که دیگر کسی در آن نمی گنجد جز یک جریان پرمدعای که امکانات دارد و مسوولیت ندارد.
وی از نمایندگان مجلس خواست انسجام خود را حفظ کنند و در عین استقلال فراکسیون ها، با حفظ انسجام، کسانی که حسن نیت دارند، با هدف تقویت جمهوری اسلامی و نجات کشور گرد هم آیند.
خاتمی با اشاره به تحولات بین المللی بیان کرد: امروز کاملا مشخص است که آمریکای ترامپ و اسراییل و عربستان و ارتجاع منطقه تصمیم گرفتند که جمهوری اسلامی را بزنند و مورد فشار قرار دهند و در حال قانع کردن اروپایی هستند. باید همه با هم بیاییم و در برابر این خطر بایستیم و بخصوص دولت را تقویت کنیم.
وی با بیان اینکه در زمینه اقتصاد وضع خوب نیست بیان کرد: دولت با مشکلات بزرگی روبروست و باید این را درک کنیم و نباید در عرصه تنهایش بگذاریم اما این حمایت کردن به منزله نقد نکردن نیست.
وی در ادامه سوالاتی را مطرح کرد و گفت: جمهوری اسلامی یعنی چه و آیا ما با گذشت زمان به معیارهای جمهوری نزدیک یا دور شدیم؟ آیا گفتمانی که به طور رسمی بعد از امام آمده گفتمان جمهوریت است؟ چقدر از جمهوری اسلامی دور شدیم؟
خاتمی با انتقاد از اینکه اخلاق که مهم ترین هدف پیامبران است، در این مملکت در چه وضعی است؟ آیا هزینه ای که به خاطر یک شعار داده ایم، ارزش آن را دارد؟
وی از نمایندگان مجلس خواست نقد جامع کنند و با نقد، شعاری برخورد نکنند بلکه اشکال را در هر جا هست درست ببینند و منصفانه نقد کنند و راه حل بدهند.
خاتمی با بیان اینکه هدف ما تقویت حاکمیت و نگاهبانی از آثار انقلاب و خط امام است گفت: اما اگر خود حاکمیت نخواهد باید چه کار کنیم؟ اصلاح و اصلاح طلبی امر گریزناپذیری است که هم جریانات اصلاح طلب و هم حکومت باید دایما خود را اصلاح کنند.
وی در ادامه بزرگترین دشمن و مشکل کنونی جامعه را بی اعتمادی دانست و بیان کرد: بی اعتمادی به جامعه القا می‌شود و بی اعتمادی ملت به حاکمیت بسیار مهم است. با روش های سخت افزاری نمی توان امنیت را در این کشور برقرار کرد و مهم ترین عامل امنیت ایجاد اعتماد متقابل بین حاکمیت و مردم است و اگر این لطمه ببیند خطر اصل موجودیت نظام را تهدید خواهد کرد.
خاتمی تأکید کرد: مجلس باید پرچمدار تفاهم، توافق و دفاع از اصل نظام و حکومت و پرچمدار شناخت درست مسائل و پیدا کردن راه حل هایی برای از بین بردن آن مسائل و مشکلات باشد.
وی با بیان اینکه شما در موقعیت حساسی هستید گفت: این مجلس متفاوت از دیگر مجلس هاست و مردم قضاوت خواهند کرد و اگر فکر می کنید این راه و رسمی که به این مجلس منجر شد باید تقویت شود، باید پاسخی برای مردم داشته باشیم و مجلس باید بزرگترین نماینده مطالبات مردم باشد و در عین حال برای حل مسائل و نه مچ‌گیری اقدام کند و نظارت و انتقاد را برای همه سطوح به کار ببرد.
خاتمی در پایان اظهار کرد: مجلس خوب عمل کرده و امیدواریم این راه را با انسجام بیشتر ادامه دهد و تأکید می کنم مسأله گفت و گو و تفاهم که آقای مازنی دنبال می کنند، مسأله خوبی است که انشالله جا بیفتد و بین عقلای اطراف قضیه می تواند سریع تر انجام شود.
به گزارش خاتمی مدیا در این دیدار دکتر محمدرضا عارف با ارائه گزارشی از فعالیت فراکسیون امید و تشکر از همراهی و همکاری اعضای فراکسیون بیان کرد: خوشبختانه فراکسیون امید از انسجام خوبی برخوردار است و معمولا حرکتها بر اساس میثاق با مردم پیگیری می شود و عموما اعضا وفادار به تصمیم جمعی هستند. و همچنین تعدادی از نمایندگان مطالب و تحلیل‌ها و نقطه نظرات خود را ابراز داشتند.
سیمور ایرانی...
ما را در سایت سیمور ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد وحدت simor بازدید : 180 تاريخ : دوشنبه 21 اسفند 1396 ساعت: 7:22