تاریخ نگاری پان ترکی در عصر مدرن

ساخت وبلاگ
تاریخ نگاری پان ترکی در عصر مدرن
در عصر مدرن تاریخ نگاری پان ترکی تکاپوی بیشتری دارد. موضوعات مهم این دوره حول چند محور جریان دارد که به ترتیب عبارتند از:
الف) تحلیل اصلاح­طلبی و تجددخواهی قاجارها،سعی در ترمیم چهره قاجارها و معرفی ایرانیان فارسی زبان به عنوان عوامل انگلیس و موانع مدرنیته است.
ب) طرح پدیده آذربایجان محوری که مربوط به تجدد و پیشرو بودن آذربایجان در همه زمینه هاست و بحث اولین­ها از همین جا سرچشمه می گیرد.
پ) پرداختن به نقش آذربایجان در رویدادهای مشروطه و بزرگنمایی آن
ت) حمله به رضاشاه و نسبت دادن آریاگرایی به او، انتقاد از نقش وی در تقویت زبان فارسی و سرانجام بحث ممالک محروسه

مانور پان­ترکها در این زمینه بیشتر به اقدامات اصلاح­ طلبانه عباس میرزا نایب­ السلطنه و حرکات شبه‌اصلاحی ناصر­الدین شاه در تأسیس مؤسسات تمدنی نوین و نقش آذربایجانیان، به‌ویژه بخشی از مردم تبریز، در بخش دومِ جنبش مشروطه و دوران مبارزه با استبداد صغیر معطوف است. تحلیل پان­ترکها از شرایط سیاسی عصر قاجار با تحلیل پان­ترکی از نقش ترکان در تمدن اسلامی تفاوتهایی دارد.

نکته آخر به تاریخنگاری اینترنتی پان ترکی مربوط می شود.
باید گفت که پان­ترکها بدون سرمایه­ گذاری برای چاپ و انتشار کتاب و دویدن برای کسب مجوز نشر، عبور از ممیزی ارشاد و کسب سهمیه کاغذ و بعد دردسرِ تعامل با ناشر و عامل پخش و داشتن دلهره از نیافتن مخاطب در بازار، به آسانی بیشترین بهره را از پدیده اینترنت برده اند. دلایل بهره­ برداری از اینترنت در این راستا نکات زیر هستند:
1ـ نویسنده مقاله­­ های تاریخی پان­ترکی بدون پرداخت هیچ هزینه­ای مطلب مورد نظر خود را به اطلاع مخاطبانش می­رساند.
2ـ در کشوری که سرانه مطالعه کتاب در آن از چند دقیقه تجاوز نمی­کند(البته در میان عوام چنین است و گرنه طبفه نخبگان اندیشمند ایران از دیگر همتایان خود در کشورهای اسلامی برترند) و تاریخ‌نویس پان­ترک ما هم به این مطلب آشناست، نوشتن متون طویل و پرطول و تفصیل، به صلاح او نیست و مخاطب را از وی دور می‌سازد، پس گذاشتن متون کوتاه در تارنماهای اینترنتی بیشتر به کارش می­آید.
3ـ تاریخ‌نویس پان­ترک، روش پژوهشگرانه در تاریخ ندارد و سبک نگارش وی، سبکی سیاسی- ژورنالیستی است.
4 ـ تخطئه آراء نویسندگان زبده تاریخ ایران و متهم‌ساختن آنان به باستان­گرایی و عظمت­گرایی نسبت به ایرانِ پیش از اسلام، هدف عمده پان­ترک ماست. او با اتهام به بهترین پژوهشگران پیش از انقلاب نشان می­دهد که از آراء و آثار آنان در زحمت و عذاب است. به همین دلیل می ­کوشد اراده مطالعه کتاب های این نویسندگان را از مخاطبان جوان آذربایجانیش بگیرد تا تحلیل تاریخ ایران باستان و از مسیر آن ترسیم هویت ترکیِ صرف برای اهالی آذربایجان را به مقاله­ های بی­مایه اینترنتی خود منحصر نماید. به این ترتیب تحلیل تاریخ‌نویسانه اینترنتیِ پان­ترکها مجموعه­ ای از ترفندهای روانی است که با متن­ های بسیار کوتاه و متناسب با سرانه مطالعه اندک ایرانیان، بیشترین حس بی ­باوری به تمدن ایرانی، عظمت‌بخشی به ترکان و تمسخر ایران و ایرانیان را در ذهن مخاطبان آذربایجانی­ ایجاد می­کند.
با توجه به افزایش روزافزون شمار کاربران اینترنت در ایران، این ابزار از دید فعالان پان­ترک سودمند تشخیص داده شده و روز به روز در اندیشه­ سازی و یا تبلیغات سیاسی اهمیت بیشتری می­یابد چرا که روش های دیگر مانند انتشار نشریه، چاپ کتاب و مثلاً تبلیغ تیم های ورزشی و «تراختوربازی» در ایجاد جنبشی تجزیه­ طلبانه، برد محدود و وزن و اهمیت بسیار ناچیزی دارد و چیزی در حد صفر است. اساساً تأثیر تبلیغات و بزرگنمایی عملکرد یک تیم فوتبال که در جایگاه سیصد و چندم جهان قرار دارد، با بمباران تبلیغاتیِ ذهن جوانان در فضای مجازی که حوزه­ های متنوع ­تر و گسترده­ تری را دربر می­گیرد، قابل مقایسه نیست.
این گونه تاریخ­نگاری متکی بر اسناد روشن و دارای توالی زمانی مشخص نیست و تاریخ­نگاریِ بدون اسناد، گونه­ای خیالبافی و نوعی اغراقِ نژادی یا سیاسی است.
تشریح روش پان­ترکها در به‌کارگیری تاریخ‌نویسی اینترنتی معطوف به مسائل قومی، رمزگشای ترفندهای آنان در راستای ساخت هویتی غیرحقیقی برای ترک­زبانان ایران است. نگارنده با بررسی بیش از بیست سایت اینترنتیِ متعلق به پان ترکها می­تواند مجموعه ­ای از روشهای تبلیغاتی پان­ترکی را نشان دهد که طرح موضوعات دوگانه تاریخی و زبانی(نه به معنای علمی زبان‌شناسی بلکه به معنای مقایسه عامیانه زبان ترکی با زبان فارسی) بخش جدایی­ناپذیر همه آنهاست.
سیمور ایرانی...
ما را در سایت سیمور ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد وحدت simor بازدید : 158 تاريخ : جمعه 20 بهمن 1396 ساعت: 2:59